top of page
  • Cem Galip KAHVECİ, PCC

İletişim Mucizesi


İletişim

Harf dizilimi, artikülasyonu özelliklede son zamanların en havalı, kullananı çok entellektüel gösteren mucizevi bir kelime. Ağızın ön çeperinde gerçekleşen, gırtlak hançeresini yırtmadan, diyaframı zorlamadan, Türkçe gibi genelde kalın ve yuvarlak harflerden oluşan bir yapıda ince seslerden oluşan narin bir kelime. Yani bakın sırf girizgah yaparken bile bana ne kadar çok ilham verdi:)

'İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir.' der sayın Vikipedi

https://tr.wikipedia.org/wiki/İletişim)

Her yazımda da belirttiğim gibi istediğiniz her yerden bu konuyla ilgili eminim benden bile çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Zaten burada önemli olan benim nerelerden ne alıntılar yaptığım ile ilgili yazım şovu değil. Burada yazımın ana fikri, başlıkta yer aldığı üzere asıl anlamının içeriği ile birlikte üzerine yüklenen asıl misyonu ve haricinde yaşanan başka bir anlam ironisi.

Bu iletişim kavramı, bir çok sosyolojik, psikolojik, kişisel gelişim, pedagoji, eğitim gibi alanlarda hem deneysel, hem eğitsel, hem araştırma konusu olarak kullanılmıştır. Daha sonra reel sektörde profesyonelliği işaret eden bir anlam ifade ettiği için bol bol kullanılmaya başlandı. Ardından sokak lisanına, günlük kullanıma sirayet etti. Sonunda artık 'İletişim Bilgileri' gibi matbu bir hal aldı.

Öyle ya, tapusu kimsede değil, istediğin gibi kullan. Aman lütfen kullan, gerçekten hakkını vererek kullan, ne olur kullan. Keşke kullansan. Hiç bir yerden lisans almadan kullanabileceğin bu mucizeyi keşke gerçekten kullansanda hiç olmazsa toplum olarak önce birbirimizin farkına varsak. Her bireyin toplumun oluşumunda, yapılanmasında, ilerlemesinde, gelişmesinde ne kadar önemli olduğunun öneminin altı daha kalın çizebilsek.

Bakın sayın Vikipedi ne demiş; en az iki birey arasında karşılıklı gerçekleşen bilgi alışveriş süreci. Bu bilgi her iki taraf açsından da anlaşıldığı bir ortam gerekmektedir. Haaa, yazının girizgahından farklı anlamlar giriyor işin içine şimdi bakın. Bunlar biraz ciddi şeyler. Demek ki bu yüzden bu kelimeyi biraz evvel belirttiğim gibi bir çok bilim dalı incelemiş, öyle değil mi? O kadar mürekkep yalamış yutmuş, yetkili ehil kişiler bir literatür yaratmışlar. Bu kadar akademisyen internet sitelerinde, kartvizitlerde telefon ve adres belirtmek için yaratmamışlar bu kavramı. Transaksiyonel Analiz gibi inceleme metodları geliştirilmiş bu iletişim ve ilişki ölçümlemesi için. Bunlar ciddi şeyler. Merak edenlerinize, Thomas A. HARRIS, M.D. tarafından kaleme alınmış ' Ben OK'im, Sen OK'sin' kitabını tavsiye ederim, yaşantınıza gerçekten birşeyler katabilecek güzel bir çalışma.

Konumuza geri dönecek olursak, birileri bir şeyler düşünüyor kendi evreninde, kendi sıraladığı önem sırasına göre yaşıyor gündemini. E doğal olarak onun gündemi dünyadaki en önemli şey. Bu kadar önemli bir şeye aynı önemi göstermezse birileri, alınıyor, içerliyor, sinirleniyor, agresifleşiyor. Bu önemli gündemi anlatamadığı/aktaramadığı için kendince farklı yollar deniyor. Bu yollar kimi zaman kırıcı, incitici, karşı tarafın hoşlanmayacağı bir yolla olabilir. Hatta belki şiddet! Ne dersiniz? Çünkü iletişim denilen kavramı kelime olarak kullanıyor. Anlamını yüklemeden ya da anlamını bilmeden. Matbu olarak, kurumsal olarak, havalı bir şey olarak.

Gördünüz mü, asıl kökünde çok önemli bir başka misyon var. Oysa, bu gerçek kök anlam hakkını vererek uygulamaya sokulduğunda neler olabilir, bilmek ister misiniz?

Kişiler birbirine saygı gösterir;

* Trafikte kavga olmaz,

* Dürüst ticaret gerçekleşir,

* Mutlu aileler ve mutlu çocuklar yetişir,

* Herkes birbirine yardımcı olur, toplum gelişir büyük toplum olunur,

* Eğitime, öğrenime ağırlık verilir, eğitimli yeni nesil yetişir,

* TERÖR OLMAZ, ŞEHİT OLMAZ, ANA AĞLAMAZ, ÇOCUK YETİM KALMAZ...

Kişiler birbirini dinler;

* Kargaşa ve anlaşmazlık olmaz,

* Kin olmaz, öfke olmaz, nefret olmaz,

* Bilen bilmeyene öğretir, böylece toplumun bilgi eşiği yükselir,

* Dertli derdini anlatır, aklı eren akıl verir, paylaştıkça yaralar sarılır,

* Problemi olan problemi olduğu kişiyle problemini çözer,

* TERÖR OLMAZ, ŞEHİT OLMAZ, ANA AĞLAMAZ, ÇOCUK YETİM KALMAZ...

Kişiler iletişim kurmaya niyet ederse;

* Üçüncü kişi araya girmeden birinci ağızdan net kurulur iletişim, gerçek söylenmek istenen söylenir ve anlaşılır,

* Uzlaşma için ilk başta adım atılmış olur, barış için ilk adım, iyi niyet yani,

* En başta dinlemeye ve anlamaya niyet etmiş demektir,

* Kişiler iletişim kurmaya niyet ederse şayet,

TERÖR OLMAZ, ŞEHİT OLMAZ, ANA AĞLAMAZ, ÇOCUK YETİM KALMAZ...

Kimse senden CERN'de atomu parçala demiyor, birazcık kendini geliştir bak o zaman dünyanın ne kadar güzel yaşanası, bahşedilmiş bir lütuf olduğunun farkına varacaksın...

İnanın çok zor değil...

Sonuçta biz insanlar birbirimizin besin zincirinde yer almıyoruz, öyle değil mi?

Yoksa!..

Cem Galip KAHVECİ, PCC

125 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ZAMAN

bottom of page