top of page
  • Cem Galip KAHVECİ, PCC

Nasıl Bilirdiniz?


Başlığı okuyunca hemen aklınıza gelen ilk şey o namütenahi uğurlama geldi değil mi? Merhumu nasıl bilirdiniz?

Bir yazıya böyle başlamak belki de ilgi çekmek açısından oldukça vurgulayıcı gibi görünse de altında yaşam yolculuğunda çok kilit sorulardan biridir.

Bizim koçluk görüşmelerimizde danışanlarımızda sıkça karşılaştığımız 'BİLMİYORUM' ile mücadele içine girme paradoksunun yaşandığı bir andır. Böyle durumlarda koçların sordukları sorularla danışanı ya çok daha derin düşünmeye sevk eden ya da diğer 'bilmiyorum' ların sıralanmasına sebebiyet veren bir diyalog gelişir.

Çok basit gibi görünsede masaya yatırdığınızda insanın yaşam yolculuğunda hedefi hakkında bir kilitlenmişliği, hedefsizliği, ne yapacağı konusunda biraz tembelliği işaret etmektedir.

Motivasyonu yüksek biri mutlaka farklı yollar deneyecektir. Hedefine varmak için yeni arayışlar, fırsatlar yaratmak ve/veya fırsatları değerlendirmek için algılarını sonuna kadar açık tutup, şimdi bulunduğu yer ile gelecekte hedefine vardığında olacağı konum arasında yapacağı analizler ile daha fazla bilmeye hevesli olacaktır.

Bir sporcu düşünün. Madalyayı kazanması için müsabakalara hazırlanma aşamasında antrenörü ile sürekli çalışıyor. Antrenörü başarılı olması, onun performansını en üst düzeye çıkartması için zorlayıcı ve en iyi olduğu yönlerini daha fazla kullanması üzerine yoğun bir antrenman programına sokuyor. Yapamıyorum, nasıl yapacağımı bilmiyorum, söylemleri sizce onu hedefine ne kadar taşır? Evet, antrenör motivasyon sağlamak ve performansını üst düzeye çıkartmak için yanında, ancak müsabakada uygulamaya geçecek kişi sporcunun kendisi. Sporcunun bu madalyayı alabilmesi müsabakada ne yapacağını iyi bilmesi için antrenmanlarda sürekli neyi yapabileceği konusunda biraz emek sarfetmesi gerekiyor. Belki uyku düzenini yeniden gözden geçirmeli ya da yeni diyet programlarına başlamalı, belkide onu demoralize edecek dış etkenlerden en azından bir süre bile olsa uzak kalmalı ve aklınıza gelebilecek daha bir sürü şey.

İşte bu yazının ana başlığı ile örtüşen bir durum. Hedefinize varmak için 'bilmiyorum' demek size ne sağlıyor?

İki sonuç var; ya hedefiniz yok ya da o hedefe varmak istemiyorsunuz. Bu da yanlış hedef yani size uygun olmayan bir hedef seçmişsiniz anlamına gelmektedir.

Zihin, beden, çevre uyumunuzun buna uygun olmadığını gösteriyor. Çevresinin (aile, arkadaş vb.) etkileriyle sporcu olmaya çalışan (en azından o spor dalında) birinin fiziksel yeterliliği, zihinsel yapısı bunu karşılamıyor. Bir türlü motive olamıyor. O hedef noktasında kendisini bir türlü göremiyor. Sonucunda kişisel mutluluk, doyum, tatmin -her ne derseniz deyin- elbette tadamayacağı bir duygu oluyor.

Oysa hepinizin bildiği gibi dünya imkansız gibi görünen başarı hikayeleriyle dolu. Bu insanlar sizce 'BİLMİYORUM' diyerek mi başardılar?

Bilmeye çaba göstermek, farklı bakış açıları değerlendirmek ve bunları uygulamaya geçirmek bir anda hayatınızı değiştirebilir. Kendi içinize dönmek, dürüstçe yüzleşmek, bir adım geri çekilip resme uzaktan bakmak işe yarayan bir metod olabilir. Ya da bir koçtan destek almak.

Bilmek, öğrenmenin doğal bir sonucudur. Öğrenmediğiniz bir şeyi bilemezsiniz.

Peki, şimdi yeniden soruyorum:

Nasıl bilirdiniz? :)

Cem Galip KAHVECİ, PCC

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ZAMAN

bottom of page