top of page
  • Yeşim ERBERKSOY

KOÇLUKLA İLGİLİ ŞEHİR EFSANELERİ

Çok sevdiğim ve değer verdiğim eğitmenim Yeşim ERBERKSOY tarafından kaleme alınmış, koçlukla ilgili referans olarak kabul edilecek bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Daha güzeli herhalde yazılamazdı. Kendisine saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Buyrun...

Her gelişip büyüyen meslek grubunda olduğu gibi koçluk ile de ilgili kafalarda soru işaretlerine ve karmaşaya yol açan sorular ve iddialar var. İşte koçluk ile ilgili 10 şehir efsanesi ve işin aslı….

1.Profesyonel koçlar danışanlarına ne yapmaları gerektiğini söyleyip tavsiyede bulunurlar.

Tecrübesiz koçlar sürekli danışanlarına öğüt verir ve ne yapmaları gerektiğini söyler. İyi ve tecrübeli koçlar bunu yapmaz. Danışanlar zaten onlara ne yapmaları gerektiğini söyleyen bir ebeveyn, kardeş, ya da arkadaş istemez zaten. Bunun yerine, koçlar danışanlarının bulundukları noktada kendi gelecekleri için en iyisinin ne olduğunu bulacak şekilde araştırma yapıp seçeneklerini gözden geçirmelerine yardımcı olurlar. Koçlar davranış değişikliği alanında uzmandırlar ki bu kişilerin neyi nasıl yapacakları konusunda talimat vermekten çok daha değerlidir.

2. Koçluğa başarılı insanlar değil sadece sorunları olan insanlar ihtiyaç duyarlar.

Koçluk iyi de olsanız hatta en iyi de olsanız daha iyisini elde etmeye yardımcı olur. Performans ve potansiyelini arttırmak konusunda bir şekilde kendini sıkışmış hisseden, daha da iyisini yapabileceği yönünde motivasyonu olan herkes koçluktan faydalanabilir. FTSE 100 ve Fortune 100 de önde gelen bazı liderlerin de koçları var. Zorlu mücadele içindeki başarılı liderler koçluktan faydalanırlar. Özellikle de daha fazla sorumluluk alacakları yeni rollere hazırlanan liderler koçluğun en istekli ve hevesli danışanlarıdır.

3.Profesyonel koçluk sorunlu çalışanlar içindir.

Eskiden koçluk “Berbat iş çıkarıyorsun ama seni kovmadan önce elimizden gelenin en iyisini yaparak seni desteklediğimizi gösterelim ki hukuksal açıdan başımız derde girmesin” , demenin başka bir şekliydi. Her ne kadar bir zamanlar koçluk performans düşüklüğü sorunlarını çözmek için bir araç olarak kullanılmış olsa da bugün büyük oranda en iyi performans ve üretim gerçekleştiren çalışanları desteklemek üzere kullanılıyor. Hatta pek çok büyük şirket geleceğin liderlerini yetiştirmek için koçluk eğitiminden faydalanıyor.

4. Yaşam koçları fikir alışverişinde bulunduğunuz ve sizi motive eden iyi arkadaşlardır.

Koçunuz dost canlısı olabilir fakat bu arkadaşınız olacağı anlamına gelmez. Amaçlarınıza ulaşıp başarılı olmanız için yardımcı olmak amacıyla sizinle çalışır. Yeri geldiğinde size meydan okuyup, kışkırtır ve kendinizi geliştirip yapabileceğinizi düşündüğünüzden çok daha fazlasını başarmak için yürüdüğünüz yolda size eşlik eden kişidir. Arkadaşlığın aksine tek taraflıdır ve tamamen sizin hedefleriniz üzerine odaklanır.

5. Yönetici koçluğu sadece işe yeni başlayanlar ya da üst yönetim içindir.

Daha iyi bir hayat için motivasyonu olan herkes içindir koçluk. İlk başlarda üst yönetim için düşünülse de artık orta kademe yöneticiler de kurumlarda dönüm noktası olabilecek fikirler üretebilmek, ve stratejik planlar yapmak için koçluk alıyorlar. Globalleşen dünyada hızla değişen rollerine uyum sağlamak ve gittikçe büyüyen organizasyonlarda potansiyellerini en üst seviyede kullanabilmek adına koçluğa başvuruyorlar.

6. Yönetici koçluğu pahalıdır.

Evet koçluk hizmeti ciddi bir meblağ tutabilir. Harvard Business School ‘daki bir araştırmaya göre bazı yönetici koçluklarının saati 3500 doları bulabiliyor. Bu çok uç bir örnek olmakla beraber ayda 500 ya da 2000 dolar da bireysel koçluk için ödenen ücretler. Bu demek oluyor ki ya her ay o kadar parayı aptalca boşa harcayan insanlar var ya da elde ettikleri sonuçlar buna değiyor. Sözün özü şu ki, koçluk harcanan paranın çok ötesinde maddi kazanımlar sağlayan bir yatırım.

6. Bir koça içtenlikle açılmak riskli değil mi?

Koçluğun doğasında karşılıklı güven, saygı ve ifade özgürlüğü vardır. Güven derken samimiyetten ve doğruluktan bahsediyoruz. Saygı demek de bir diğer kişiyi olduğu gibi ve kendilerini anlattıkları şekilde olduğu haliyle kabul etmek gelmeli aklımıza. Güven, saygı ve ifade özgürlüğü adına koçumuz ile kendimizi rahat hissetmeliyiz. Gizlilik koçluğun en ayırt edici özelliklerinden biri. İşte bu noktadan hareketle iyi eğitim almış etik kurallara uyan bir koç ile çalıştığımızda kendimizi güvende hissederiz. Bu özelliklere sahip bir koç danışanın kendisi ya da diğer insanlar için tehlikeli bir durum olmadığı sürece ya da hizmeti satın alan kurum ya da kişiler ile yapılan anlaşmanın başında aksi belirtilmediği takdirde görüşmeler ile ilgili içeriği kesinlikle başka kişiler ile paylaşmaz.

7. Herkes koçluktan fayda sağlayabilir.

Bir çok insan hayatlarının bir döneminde koçluktan fayda görebilir. Ancak herkes her zaman fayda görebilir diyemeyiz. Önemli bir faktör koçluk olan kişinin buna hazır bulunuş halidir. Gerçekten koçluk almak istemiyorsanız ya da bir sebepten böyle bir sürece dahil olmak istemiyorsanız o zaman koçluk şu an sizin için uygun değil demektir. Belki daha sonra, ama şimdi değil.

8.Koçluk aldığınız kişi sizinkine benzer bir kariyer geçmişinden ya da iş kolundan gelmeli.

Bazı durumlarda belki faydalı ya da ilham verici olabilse de aslında bu durum koçluğun etkili olacağının garantisi değildir. Koçun gerekli beceri ve birikime sahip olması daha önemlidir ve sizin kendinizi değiştirip dönüştürebilmeniz yolunda bu daha önemlidir. İyi bir koç sizi dinler, seçeneklerinizi sergilediğiniz davranışları ve yargılarınızı size yansıtır.

9. Koçluk alırsam çalışanlarım ya da iş arkadaşlarım arasında itibarımı kaybetmez miyim?

Artık insanlar kişisel gelişimin ömürlük bir süreç olduğunu biliyorlar ve meslektaşları ya da yöneticilerinin koçluk aldıklarını gördüklerinde bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyorlar. Koçluğun kurumun kişiye bağlılığının bir göstergesi olduğunu fark ediyorlar ve aynı zamanda koçluk sürecinin sonucundaki geri bildirimi kabul edip buna göre aksiyon alan bireylere itibar gösteriyorlar. Meslektaşlarınıza iyi bir rol model olmak da cabası. Yine de bunu bu şekilde algılamayan insanlar varsa çevrenizde bunun sizinle alakası yok. Tamamen kendileri ile ilgili bir durum.

10. Çalışanlara koçluk yapmak ile geri bildirim vermek aynı şey değil mi?

Çalışanlarınıza geri bildirim vermek koçluğun bir parçası.Gelişmelerine yardım etmek için neyi iyi yaptıklarını ya da hangi yönlerinin değişip gelişmesi gerektiğini bilmeye ihtiyaçları var. Eğer onların daha başarılı olmaları için onlara koçluk yapan yönetici konumundaysanız net ve tarafsız geri bildirim verip performanslarını nasıl olumlu yönde geliştirebileceklerini, öğrenmeleri için destek vermeniz çok önemli.

Şehir efsaneleri bir yana Harvard Business Review raporları gösteriyor ki koçluk yıllık bir milyar doları bulan bir endüstri. Kurumlar ve bireyler her gün artan bir ilgi ile kariyerlerini ve özel hayatlarını zenginleştirip daha tatmin edici ve her anlamda zengin hayatlar sürmek için koçluğa yöneliyorlar.

YESİM ERBERKSOY KİMDİR?

Yeşim Erberksoy, İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunudur. Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uygulamalı Psikoloji alanında tamamlamıştır.

Üniversiteden mezun olduktan sonra sekiz yıl mezun olduğu Özel Moda Koleji’nde İngilizce öğretmenliği yapmıştır. Daha sonra beş yıl MEF okullarında İngilizce öğretmenliği ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürmüştür. 2004 yılından beri İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde çalışmaktadır.

Sola Unitas Academy ‘de Yönetici Koçluğu, Takım Koçluğu, Öğrenci Koçluğu, Kalıtsal Aile Travmaları ve Paul Ekman ESaC ve ETaC eğitimlerini başarı ile tamamlamıştır. İzotomi Sertifikalı Analist eğitimini de tamamlayan Yeşim Erberksoy aynı zamanda Sola Unitas Akademi İzotomi Projesi’nin koordinasyonundan sorumlu proje lideridir.

ICF Uluslararası Koçluk Federasyonu tarafından ACC ünvanına sahip profesyonel koç ve Sola Unitas Akademi Eğiticinin Eğitimi Programından mezun eğitmendir.

Sola Unitas Akademi’nin desteği ile OGAD (Otizm Güçlü Aile Derneği) ile ailelere koçluk yaparak destek vermeyi amaçlayan projede aktif rol almaktadır. Otizmli bir kız çocuk annesi ve aynı zamanda koç olarak ailelere ve projede yer alan koçlara bu konudaki tecrübeleri ile yardımcı olmaktan dolayı çok mutlu olan Yeşim, İzotomi Projesi’nin hedeflediği gibi severek yaptığı işi Sola Unitas’a samimi bir aidiyet hissi ile çalışmalarını sürdürmektedir.

84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ZAMAN

bottom of page