top of page
Cem Galip KAHVECİ, PCC

Yeni Başlangıç mı, Kaldığımız Yerden Devam mı?

İşte yeni bir paradoks daha bekliyor bizi.


Bir seneyi aşkındır ha bugün ha yarın derken bir kaç seneler konuşulmaya başlandı ama aynı zamanda da kontrollü normalleşme, aşılanma, yeni normal, mutasyon gibi kalabalık bir çok şey var hayatımızda. Hangisini düşünmemiz gerekli diye soracak olursanız; hepsinden tabağa birer kaşık alırsak hiç fena olmaz.


Biraz yeni başlangıç, biraz kaldığımız yerden ama mutlaka bir adım ileriden devam.


En başta artık durumu rasyonel olarak kabullenmekte fayda var artık. Salgın var hem de ciddi, salgında yaşamanın bazı şartları var, herkesi etkiliyor vs. Bir kere bunu bir kabul edelim. Eğitimlerimde çok kullandığım bir çalışmadır; elimizde bu malzemeler varken bizi bu krizden çıkartacak ne üretebiliriz? Bence artık bunun üzerine biraz odaklanmalıyız. Artık bundan sonra öyle olur, böyle olur diye sonuçsuz ve uçsuz bucaksız düşüncelere dalmayı bırakalım. Daha pragmatik, eyleme döküp fayda sağlayacağımız sonuç odaklı fikirler üretmemiz gerekiyor. Ben bu yazıyı yazarken haberlerde Hollanda da 3D yazıcı ile üretilmiş bir evin ilk kiracılarının yerleşmesini izliyordum. İşte bu, bugünler geçtiğinde nereden devam edeceğimizi şu anda ki kararlarımız, maddi, manevi, fikri üretken yatırımlarımız belirleyecek.


Göz önünde bulundurulması gereken diğer bir husus ise; değişime açık olmak. Yeni şartlara, teknolojiye, ihtiyaçlara, pratik çözüm ve uygulamalara açık olmalıyız. Bunları şimdiden düşünmeliyiz. Daha fazla bilgiye sahip olmalıyız. Geleneksel metodların bir çoğu yeni düzende fonksiyonalitesini yitirmiş olacak. Ben yüz yüze eğitimleri bitirdim. Görüşmelerimi de yüz yüze yapmıyorum. Her şey çevrim içi… Mesleğimin elverdiği ölçüde işimi böyle evirdim ve yeni fikirler üretmeye de devam ediyorum. Aynı şeyi -mesleki şartlar elverdiğince- herkesin bu şekilde düşünmesi gerekiyor.


Yeni iş başlangıçlarında, yeni marka veya ürün piyasaya sürülmeden ya da üretilmeden önce odak grupları ile çalışılır. Yönetici grup ya da karar grubu bu odak gruplarının doğal tepkilerine, fikirlerine çok değer verirler. Aynen böyle odak grupları -şirket içi veya hedef kitleyi temsilen- oluşturulabilir. Çok önemli istatistik veriler elde edilebilir. Bakın buradan çok önemli tüyolar veriyorum:) Aklına getirmemiş olanlar kullanabilir:) Büyük oluşumlar bunu sürekli yapıyorlar, her hizmet sonrası telefondan ve/veya internetten ya da yüz yüze sizden geri bildirim isterler, işte bütün bunlar veri yönetiminin bir parçası. Bu veriler devasa boyutlarda olduğunda buna da büyük veri yönetimi adı veriliyor. Bu verilerin hepsi gelecek için çok önemli. Google ve benzeri ölçekte büyük şirketler büyük veri yönetimine inanılmaz büyük yatırımlar yapıyorlar. Hiç bir veri anlamsız ya da çöp değil hepsi yararlı ancak nasıl kullanacağınızı iyi bilmeniz gerekiyor. Bilinçli oluşumlar bu veriyi nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili de eğitimsel yatırımlar yapıyorlar. Eminim çünkü ben de bu konu üzerine eğitim alıyorum.


Ekonomide global olarak makro düzeyde inanılmaz riskli denemeler yapılıyor. Kripto ekonomiye geçmek için halkı bu sisteme alıştırmaya çalışıyorlar. Sistemin açıkları kontrol ediliyor, bazı uyanıkların kurnazlık yapmalarına izin veriliyor ve davranışları kontrol ediliyor. Güven telkin etsin diye Elon Musk gibi popüler isimlerin 1,5-2 milyar $ kripto paraya yatırım yaptığı söyleniyor. Bunu duyan vatandaş hiç bir tecrübesi ve eğitimi olmadığı bu konuda cesaretli bir şekilde varlıklarını kontrolsüz ve hiç bir otoriteden güvence verilmemiş bu platformlara akıtıyorlar. Yani bütün dünya çalışıyor.


Aşı bile ekonomi yarattı. Ülkeler birbirlerine aşı üzerinden rest çekmeye başladılar.



Tüm bunları düşünürken yeni farklı adımlar atmak için cesaretli olmak hayat kurtarabilir. Evet, bu cümleyi çok inanarak yazdım. Belkide mevcut işiniz yeni dünyanın işi olmayabilir ve siz duygusal bir bağ ile hala aynı işe devam etmekte ısrar edebilirsiniz. Emin misiniz? Gerçekten işiniz yeni dünyada talep gören ve sizi ekonomik açıdan eskisi gibi tatmin edecek mi? İşte cesaret bu noktada hayat kurtarabilir. Yeni bir başlangıç ama iyi analiz edilmiş bir başlangıç hayatınıza muhteşem bir soluk katabilir. Aslında bunun için pandemi falan beklemeye gerek yok, bunu hayatımızın her döneminde düşünmemiz gerekir. Yeni başlangıçlar yapan müşterilerimin çok başarılı olduklarına defalarca şahit oldum.


Yani kısacası, el yordamı yerine biraz güncellenerek, biraz da bilimsel metodlar ile bu konuya yaklaşmamız bizim faydamıza olur kanaatindeyim. Kendimizi geliştirmemiz şart, uzmanlardan yeni ve güncel eğitim almak şart. Bu eğitimler bizi yeni dünyada ayakta tutacak tek şey. Unutmayalım; bilgi çağına girdik ve bu çağın en önemli değeri bilgi. Bilgiye yatırım yapan kazanacak.


Ezcümle; kafa yormanın tam zamanı. Zira yeni normal mi, kontrollü normalleşme mi artık adına ne koyarsınız bilmem ama takvimi belli değil şimdiden hazır olmakta fayda var.


Tekrar hatırlatmak isterim bir adım ileriden başlamak lazım.


Sevgilerimle,


Cem Galip Kahveci, PCC

Professional Certified Coach

Member of ICF


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ZAMAN

Kommentit


bottom of page