Tekrar merhaba. İlki beğeniyle okunan, yorumlanan ve paylaşılan yazımın söz verdiğim gibi ikincisini kaleme alıyorum. Öncelikle göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederim.
Aslında bu konu herkese ne kadar yakından dokunduğunu gösteriyor bana.
İlk yazımında, yöneticilik aslında yöneticinin etrafındakilerinin kurduğu bir oyun düzenidir demiştik. Bu düzenin bir yöneticiyi zor duruma sokmaması içinde on adet basit (yazması basit:) ) madde sıralamışık hatırlayacaksınız. Hah, şimdi sizde bunları sırasıyla harfiyen yaptınız ve işten kovuldunuz değil mi? :))) Aman şaka yaptım:) Allah korusun.
Ama dikkatinizi çekmek için bu latifeye başvurdum. Zira her maddeyi uygulamaya kalksak ve herşey düzene girse, düşünsenize ne kadar şahane bir şey olur. Ohhh herkes yönetici, herkes zengin, herkes mutlu, herkes başarılı !!! Sıkıştığın anda aç bir kaç madde oku, uygula hooop hayat bana güzel :) Nefis olur değil mi? Başın ağrıdığında yut bir hap geçti bittiii... Eee, neden olmuyor? O kadar kitap yazılıyor, makale yazılıyor, o kadar insan konuşuyor. Hala kitapçılarda kişisel gelişim kitapları en çok satanlar arasında. Bak bende verdim on madde;) Benim verdiğim maddelerle kaçınız CEO oldunuz, hııı?
O zaman burada, bir eksiklikten mi, yanlış algılamadan mı, gözden kaçan bir şeyden mi yoksa ölçüleri tutturamamaktan mı bahsetmeliyiz? Bence hepsinden biraz...
Efendim lafı çok boğmadan sadete geleyim isterseniz.
Bu öneri paketinin gerçek anlamda çalışabilmesi için en önemli etken sizin karar vermenizden geçer. Neye karar vermek?
DÖNÜŞÜM/DEĞİŞİM (TRANSFORMATION)...
Bakın büyük harflerle ve ayrı bir satır kullanarak dikkatinizi çekmeye çalıştım.
Sizin bir değişim sürecini kabullenmeniz ve bu sürece girip dönüşüm geçirmeniz bu işin sır noktasıdır. Yeni model fikirleri eski SİZ'e uygulamaya çalışırsanız sadece çalışırsınız o kadar, başaramazsınız. Elde edeceğiniz çıktı size yarardan çok zarar verir.
Ne demek mi istiyorum? Bakın ilk yazımda verdiğim 8. maddede demiştim ki insan odaklı liderliği benimseyin. Şimdi siz eğer Otokrat (Otorite) Liderliği benimsemiş bir yönetici olarak bu maddeyi nasıl uygulayabilirsiniz? Bu arada otokratik liderliği gerektirecek sektörler ve kulvarlar var bunu kabul etmek lazım. O zaman zaten değişime ihtiyacınız yok demektir. Ancak bulunduğunuz iş kolunda insan odaklı liderliği gerektirecek bir yapıya ihtiyacınız varsa ve bunun da farkındaysanız öncelikle sizin değişime girmeniz gerekir. Otoriteye dayalı, fikir sormayan, her türlü kararı kendi alan başına almaya alışmış biri sizce ne kadar başarılı olur? Demek istediğim değişim/dönüşüm kararı burada önem taşımakta.
Öncelikle bulunduğunuz yapıda ne tür bir yönetime ihtiyaç duyulduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Ekibiniz ne tür nicelik ve nitelikte ki insanlardan oluşmaktadır? Motivasyonel algı seviyeleri nedir? İşinizde takımsal amaç bütünlüğü şart mı? İnisiyatif alınması gerekli mi? Takım bireylerinin kendilerinden bir şeyler katmaları gerekli mi? Yoksa mesai saatleri belli, yapılacak iş belli sadece insan gücü mü gerekli? Gibi daha çeşitlendirebileceğimiz bir çok soru sonrasında ne tür yönetim modeline ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Sonrasında maddeleri uygulama kısımına geçersiniz.
Ancak insan odaklı liderlik günümüz dünyasında en çok bileşeni bünyesinde bulunduran ve çok daha fazla ortak amaca hizmet eden modeldir. Bunun içinde değişim süreci gerekmektedir.
Destekleyici, motive edici, öğretici ve eğitici, öğrenmeyi ve fikir üretmeyi teşvik eden, sorunlara çözüm bulunması için takım üyelerine fırsat tanıyan, tüm bireyleri aynı vizyonda toparlamayı ve o vizyonda hareket etmelerini sağlayan, odaklanmayı bozmayan, aynı amaca inandıran ve koruyan, herkese eşit seviyede duran, koruyucu, iletişime önem veren. Nasıl? Alice Harikalar Diyarında :))))
Güldüğüme bakmayın. Artık bu var. Böyle yönetim iş ve üretim performansını çok kez katlamayı başardı. Dünya bu prensibi benimsiyor. Bu tip bir yönetici olmak için DEĞİŞİM/DÖNÜŞÜM şart.
O zaman maddeleri bir daha gözden geçirin. Bakalım size neler daha farklı görünmeye başlıyor.
Bakın bakalım, etrafınızdaki oyun kurucular sizi ne kadar etkileyebiliyor. Ekip sizin yanınızda olduktan sonra bakın bakalım işinizde ne kadar hakimiyet kuruyorsunuz. Ekip işi sahiplendiğinde acaba o joker yardımcılarınız (ilk yazımda bahsettiğim) sizi izole etmekte ne kadar başarılı olabiliyorlar. Düşünsenize size ulaşabilen herhangi bir takım çalışanının ortak vizyonunuza bağlılığını, iş performansını, işin gidişatını her şeyi size kendi gözüyle aktarabiliyor. Bu sayede siz de gereken her türlü hareket planını, yapmanız gerekenleri, uygulamalarınızı, kararlarınızı yeniden gözden geçirip revize edebiliyorsunuz. En azından tek bir yerden değil, bir çok yerden veri toplamış oluyorsunuz. Çok alternatif, yaratıcı çözümü tetikler.
Önce kendinizi değiştirme sürecine girmelisiniz dememin sebebi buydu. Siz ve davranışlarınız değişmeye başladığında ve bunu benimseyip bunun için gerçekten bir şeyler yapmaya başladığınızda DÖNÜŞÜMSEL LİDERLİK' ten bahsedebiliriz. Bu yüzden her maddeyi okuyan başarılı olamıyor.
Değişmeye karar ver, uygula ve sürekliliği olsun. Ondan sonra sıralı maddeler birden bire anlam kazanmaya başlıyor, inanın bana.
Acaba devam etsem mi? :)
Cem Galip KAHVECİ, PCC
Profesyonel Yönetici Koçu